2 másodperces sátorállítás – kamu, vagy igaz?

2 másodperces sátorállítás – kamu, vagy igaz?

764

Itt a Quechua 2 másodperces sátra, amin azt kerestük, hogy vajon igaz-e rá a 2 másodperces sátorállítás, ahogy azt sok videóban és blogban írják.

Itt a nyár, itt a kánikula, amit jobb a vízparton, vagy valahol a hegyekben a szabad ég alatt tölteni. Sokan kerekednek fel a nomád életet választva, azzal az elhatározással, hogy sátorban éjszakáznak.

Én még emlékszem a 70-es évekre amikor a szüleimmel Csehszlovákiából csempésztük be a sátrat Magyarországra, mert itthon nem lehetett kapni. Aluminium és vas vázon állt a nehéz szövésű, vastag sátorvászon, aminek a felállítása egy bő háromnegyed órásmutatvány volt és három ember kellett hozzá.
Külön zsákban voltak a sátorrudak, külön a külső sátor, külön a hálófülkék és külön a cövekek és a kötélzet.
Hozzá tartozott a sátrazás gyönyörűségéhez esőben megérkezni a kempingbe, és a felállított sátorvasra ráhúzni a vásznat, miközben azon vitatkoztok, hogy melyik az eleje, melyik a háta.

Ez már a múlt. 40 év elteltével már itt vannak a zsákból kiugró, 2 másodperc alatt maguktól felálló sátrak. Legalább is így hirdeti a cég ezt a sátrat.
A Quechua ‘2 seconds’ típusú túra sátráról van szó. De vajon tényleg igaz a 2 másodperc, vagy csak marketing fogás?

- hirdetés -

Egyedi tartalommal várunk a FB oldalunkon - Csatlakozz!

Úgy tűnik, ez a kérdés nem csak bennünk merült fel, mert több videós blogger is utánajárt.
A végeredmény az, hogy a zsákból kiugró sátor valóban feláll 2 másodperc alatt, de ezt csak azzal lehet megetetni, akinek fingja sincs a kempingezésről. Ebbe nincs beleszámolva az aljzat, a cövekelés és huzalozás.
Erre az alábbi videóban látható 4 személyes sátorra is az van ráírva, hogy 2 másodperces, de ahogy látjuk még a vágott videó verzióban is 5 perc a felállítása és nem ugrik ki a zsákból, nem áll fel magától.

Vagyis a 2 másodperc csak egy reklámfogás, ami azt jelzi nekünk, hogy mennyivel gyorsabb és egyszerűbb ezeket a sátrakat felállítani, mint elődjeiket. Halkan megjegyzem, a 70-es évek békebeli cseh sátrában vígan fel tudott állni és ki tudott állva nyújtózni bárki – igaz ezekből a Quechuákból is van egész nagy, családi méret is.

Akadt olyan elvetemült blogger is aki nem átallott stopperrel mérni a felállítás idejét. Talán ez a videó mutatja a legjobban, hogy a ‘2 másodperc’ a sátor kiugrásának és nem a teljes sátorállításnak az idejét jelenti.

5 MultiMester jótanács a kempingezéshez:

1. Minden férfi ember, hord magánál legalább egy svájci bicskát. Legyen rajta: sörnyitó, konzervnyitó, olló, reszelő, csipesz
2. A gyalogsági ásó beszerzése ajánlott. Sok esetben megkönnyíti a kempingezést.
3. Egy multifunkciós, szerszámkészlet jól jöhet a váratlan helyzetek megoldásában.
4. Mindig legyen nálad Ducktape és néhány méter plussz kötélzet.
5. A cikk legfelső videójában a sátor tartozéka a napelemes töltő. Ha ilyen nincs a sátradon, érdemes beszerezni egyet. Lehet, hogy a kempingezéssel pont az a célod, hogy elszakadj a külvilágtól, de egy feltöltött mobiltelefon biztonságot jelent és életet menthet.

Kellemes nyarat és jó kempingezést!

Hozzászólások

hozzászólás