Trágyagyártás házilag

Trágyagyártás házilag

645

Ha azt szeretné, hogy kertjét színes virágözön vagy bőségesen termő zöldségfélék töltsék meg, a trágyázás nem maradhat el. Ne nyúljon azonban gondolkodás nélkül a műtrágyás polc felé – vannak olyan házi praktikák, amelyek segítségével a talajt és a növényeket elláthatja a szükséges tápanyagokkal: foszforral, káliummal és nitrogénnel. Használjon természetes eredetű trágyát, amelytől növényei valóban gyönyörűek lesznek, Ön pedig learathatja sikereinek gyümölcsét.

Használja fel a levágott füvet

Számos kertben olyan sok levágott fű gyűlik össze, hogy a komposztálás önmagában nem nyújt megoldást a felhasználására. A kimaradt fűnyesedék okosan újrahasznosítható, ha a virág- vagy zöldségágyások takarására használjuk. Ezáltal a talaj hosszabb ideig megőrzi a nedvességet, a gyökerek pedig lassan felszabaduló tápanyagokhoz jutnak. Ezen felül a nyesedék lazábbá teszi a talaj szerkezetét, így Önnek kevesebbszer kell kapálnia. Az ágyásokban lebomló fű természetes módon trágyázza a növényeket. A levágott füvet közvetlenül a fűnyíró gyűjtőkosarából is felhasználhatja, ha nincs közte gyomnövény- vagy fűmag. A leterített mulcsréteg vastagsága friss állapotában ne haladja meg a 3–5 centimétert, ily módon megelőzhető a rothadás. Még jobb, ha hagyjuk a füvet egy kicsit megfonnyadni felhasználás előtt. A legjobb eredmény elérése érdekében használja a GARDENA combisystem talajlazítót, amellyel fűnyírás után a friss vagy száraz füvet könnyedén belegereblyézheti a földbe. Figyeljen arra, hogy a takaróréteg tömör legyen: tegyen rá még több anyagot, ha szükséges.

A csodálatos kávézacc

Köztudott, hogy a kávézacc csodás hatással van a növényekre magas nitrogén-, foszfor- ásványi anyag- és káliumtartalma miatt, aminek köszönhetően kiváló minőségű szerves trágyának minősül. Használata csekély erőfeszítést igényel: egyszerűen gyűjtse össze a zaccot, terítse ki egy régi újságra, és hagyja kiszáradni, hogy könnyebben elteríthető legyen. A kávézacc használható ágyások, cserepes és dézsás növények valamint szobanövények trágyázásához is. A növény típusától függ, milyen gyakran érdemes kávézaccot használni; a szobanövények mindössze félévente egy alkalommal viselik el, míg a kültéri növényeket akár évi négy alkalommal is lehet kávézaccal trágyázni. A legjobb módszer, ha lazán a növény köré, a talajra szórjuk a kávét, amelyet gyengéden beledolgozunk a földbe. A cserepes és dézsás növények földjéhez ültetéskor keverhetünk zaccot. A fel nem használt kávézaccot belekeverhetjük a komposztba is. A rózsák, muskátlik, az angyaltrombita, a leanderek, a hortenzia, rododendron és azálea mind különösen jól reagál a műtrágyaként használt kávézaccra. Végül, de nem utolsósorban, ez a környezetbarát trágya odavonzza a gilisztákat, amelyek fellazítják a talajt és ürülékük további tápanyagforrást jelent a talaj és a növények számára.

Nem túl illatos, de annál hasznosabb

A zaccnál kevésbé illatos, de annál jobb trágya a lótrágya, amely a rózsákhoz és egyéb tápanyagigényes kerti növényekhez használható. Elkészítéséhez vödörben egy lapátnyi trágyát engedjen fel vízzel, aztán helyezze ezt a keveréket olyan helyre, ahol senkit sem zavar majd a szag három hétig, amíg a trágya össze nem érik. Az elkészült folyékony trágyát 1:20 arányban tovább hígíthatja vízzel és felhasználhatja a rózsáihoz. Legyen azonban óvatos! A keverék szaga átható és nagyon erős! Az egyszerűbb megoldások kedvelői ássák be a lótrágyát közvetlenül a rózsák közé.

- hirdetés -

Egyedi tartalommal várunk a FB oldalunkon - Csatlakozz!

A folyékony lótrágyán kívül az erjesztett csalánlé is kellemetlen szaggal jár. Igaz, hogy ez a fajta, otthon is elkészíthető zöldtrágya természetes módon táplálja a növényeket köszönhetően magas nitrogéntartalmának. A csalántrágya elkészítéséhez vágjon össze egy kilónyi friss csalánlevelet, és tegye körülbelül tízliternyi vízbe. Ehhez a trágyaoldathoz az esővíz is kiválóan megfelel, így vizet is megtakaríthat. (Cserepes vagy kerti növények ültetésekor kisebb mennyiségű levelet közvetlenül a talajba is bekeverhet.) Az oldatos vödröt takarja le, és hagyja ázni mintegy két hétig. Amint a folyadék színe sötétre vált és a habzás abbamarad, elkészült a csalántrágya. Hígítson fel vízzel kb. félliternyit ebből az otthon is elkészíthető szerves trágyaléből egy tíz literes öntöző kannában, és ezzel öntözze növényeit heti egy–két alkalommal. Kiválóan használható a szobanövényekhez, de szinte minden kerti növényhez is, kivéve a babot, zöldborsót és a hagymát. Azokat a növényeket, amelyek könnyen tetvesednek, finoman permetezzük le az oldattal, amely egy olyan szilikátkérget hoz létre, amely megakadályozza, hogy a tetvek kilyukasszák és üresre szívják a növény sejtjeit. A védelem csupán a következő esőig tart, amely lemossa a védőréteget.

A burgonya főzővize szintén használható szerves trágyaként, ami a főzés során kioldódott vitaminoknak köszönhető. Főzés után egyszerűen hűtse le a vizet, és heti egy alkalommal használhatja a szoba- és kerti növények öntözésére. Az állott ásványvizet se öntse ki; trágyaként még alkalmazható. Miért ne használná ki a víz magas ásványi anyag tartalmát? Meglátja, növényei meghálálják majd.

Hozzászólások

hozzászólás